Putuj.com
Oyster Perpetual Rolex replica watches uk Deepsea's one-way rotating outer ring is finished with a black Cerachrom ceramic ring made of uk replica watches extremely hard and hard-to-corrosion ceramics that are not scratch-resistant and replica watches online will not fade even when exposed to UV light; molded numbers and scales with PVD physics Vapor deposition coating technology is a rolex replica uk plated with platinum to help divers set the dive time.
ZelenaBurza.com > Novosti i članci vezani uz poljoprivredu
Putovanja
Korisni linkovi

Udruga proizvođaća jagodičastog i bobičastog voća Gorskog kotara

Radni strojevi

Anketa
Gdje ste se upoznali sa našim stranicama?

Novosti

Propast slavonskih ribnjaka

Propast slavonskih ribnjakaSamo je ribnjak Grudnjak u Orahovici ostao od tri najveća slavonska ribnjaka. Ribnjaci u Našicama i Donjem Miholjcu su zatvoreni. Ovih dana je u tijeku proljetni izlov ribe, a ribnjičari očekuju gubitke. Ovakva situacija je rezultat neulaganja u osuvremenjivanje i produbljavanje ribnjaka koji uz uzgoj ribe imaju funkciju staništa ptica, a služe i za zaštitu od poplave. Da bi slavonski ribnjaci poslati isplativi država treba smanjiti vodnu naknadu i povećati poticaj po kilogramu slatkovodne ribe na 4,3 kune(sada je 3,3).

Izvor: Večernji List

Objavljena: 9.4.2007.

VINISTRA POREČ 2007.

VINISTRA POREČ 2007.VINISTRA izložba vina i vinarske opreme - regionalna je i međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Organizirana je prvi put 1994 godine u Poreču. Organizator prve izložbe bila je Istarska županija-Upravni odjel za poljoprivredu i Institut za poljoprivredu i turizam Poreč. Početkom 1995 god. osnovana je Udruga vinogradara i vinara Istre, istog naziva, koja je postala nositelj svih kasnije organiziranih izložbi, uz suorganizaciju Istarske Županije-Upravnog odjela za poljoprivredu i Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, a u realizaciji agencije Studio 053 d.o.o. Poreč (1995 god. sudjelovalo je županijsko poduzeće MIH).

Na prvoj smotri vina (1994 god.), koja je održana kao i sve kasnije u SRC Veli Jože u Poreču, sudjelovalo je dvadesetak izlagača i prijavljeno, na ocjenjivanje, 124 uzorka vina. Pravilnikom Izložbe bilo je određeno da se ocjenjivati mogu samo vina iz Istre, a da izlagati svoje proizvode na Izložbi mogu svi zainteresirani proizvođači vina i opreme za vinarstvo iz zemlje i inozemstva. Tako je ova izložba po pitanju ocjenjivanja vina imala regionalni, a po pravu sudjelovanja na samoj izložbi međunarodni status.

Takav koncept zadržan je do 1998 godine. Druga izložba, koja je održana 1995 godine, proširena je na izložbu maslinovog ulja, a treća (1996 god.) na izložbu sira i skute, četvrta na izložbu meda i šesta (1998 god.) na izložbu istarskog pršuta. U ocjenjivanje su te godine po prvi puta uključene i rakije. Na taj način je ova izložba postala mjesto prezentacije, ne samo vina već i drugih najznačajnijih, autohtonih istarskih proizvoda. Godine 1999, omogućeno je sudjelovanje u ocjenjivanju i vinima proizvedenim izvan Istre ali samo za autohtone sorte Malvaziju istarsku i Teran kojem je pripojen i Refošk (Slovenija, Italija). Time je i ocjenjivanje vina poprimilo međunarodni karakter. Izložene proizvode (preko 300 uzoraka vina, odnosno ukupno preko 600 uzoraka) ocjenjivala su međunarodna stručna povjerenstva, imenovana od strane Izvršnog odbora izložbe.

Deseta jubilarna izložba (2003 god.) organizirana je pod tematskim nazivom “Malvazije Mediterana” i u sklopu izložbe predstavljene su 33 različite Malvazije s područja Mediterana. Na Vinistri su, pored same smotre vina i opreme, organizirani i stručni skupovi koji su obrađivali pojedine, aktualne teme, iz vinogradarsko – vinarskog područja. Vinistra je tako postala tradicionalna izložba koja se svake godine u razdoblju od 29. IV. do 02. V. održava u dvorani SRC Veli Jože u Poreču. Ova, već sada, respektabilna vinarska manifestacija odigrala je svakako veliku ulogu u razvoju, promociji i podizanju kakvoće istarskih vina, kao i u podizanju i širenju opće vinske kulture Istre, te u valorizaciji tipičnih autohtonih istarskih proizvoda

Objavljena: 9.4.2007.

Cijene pšenice rastu

Cijene pšenice rastuProsječna cijena pšenice na veliko u veljači je bila 1,11 kn/kg. To je 5% više nego u siječnju i 14% više nego lani u veljači. Očekuje se rast cijene šenice i u ožujku.
U usporedbi sa Hrvatskom u Mađarkoj je cijena u veljači bila 0,90 kn/kg i bila je najniža u Europi. U Bugarskoj je bila 1,10 kn/kg što je skoro identično kao u Hrvatskoj.
Zanimljivo je da unatoč rastu cijena pšenice, cijene brašna padaju zbog prevelike ponude koje je u veljači bilo oko 7% jeftinije nego lani u isto vrijeme. Prosječna veleprodajna cijena glatkog bijelog brašna - tip 550, u prosjeku je neznatno, tek jedan posto niža nego u siječnju, ali i najniža u usporedbi s prošlim godinama, počevši od 2002. godine.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 14.3.2007.

Rana proljetna sjetva

Rana proljetna sjetvaZbog visokih temperatura već je počela proljetna sjetva šećerne repe u Slavoniji. Sjetva je počela 24. veljaće, a kiše su spriječila da budu posijane veće površine. Osječka šećerana Kandit Premijer planira ugovoriti proizvodnju na 12.100 ektara sa domaćim proizvođačima. Kao novost u šećerani ističu da će šećerna repa sa digestijom višom od 16 posto biti plaćena po cijeni od 250 kg po toni.

U proljetnoj sjetvi će biti zasijano 120.000 hektara. Po kulturama bi trebalo izgledati ovako:  šećernom repom moglo biti zasijano oko 14.000 ha, suncokretom oko 10.000 ha, sojom 12.000 ha, sjemenskim kukuruzom 2.400 ha, a merkantilnim kukuruzom oko 80.000 ha, a na preostalih 5.482 ha jare žitarice, duhan, krumpir i ostalo povrće.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 8.3.2007.

Počela sjetva duhana

Počela sjetva duhanaNa sirovinskom području “Hrvatskih duhana” (Pitomača, Suhopolje i Kutjevo) počela je sjetva duhana za hidroponski uzgoj presadnica. Do 10. ožujka se planira zasaditi 700.000 stiropornih plitica. Prema riječima direktora "Hrvatskih duhana" već je ugovoreno 70 do 80 posto porizvodnje duhana. Planira se da će ove godine proizvodnja biti 10 posto veća nego prošle. Razlozi povećanja proizvodnje su dobri prošlogodišnji proizvodni rezultati, prosječno povećanje poticaja od jedne kune za kilogram duhana te stimulativna otkupna cijena za kvalitetan duhan.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 20.2.2007.

Seljaci iskoristili samo 5% sredstava

Seljaci iskoristili samo 5% sredstavaSamo je 5% sredstava namijenjenih Sapard programom poljoprivrednicima do sad iskorišteno. Na prošlogodišnji natječaj u Ministarstvu poljoprivrede stigla je 51 prijava, a odobreno je 5.  Tih 5 projekata će dobiti oko 13 milijuna kuna dok je ukupni budžet iznosio 245 milijuna.
Ove godine će se raspisati novi natječaj sa nižim kriterijima za prijavljivanje. Ti niži kriteriji se između ostalog odnose i na udio državnog vlasištva u tvrtkama pa će tako na novom natječeju moći sudjelovati tvrtke sa i do 25% državnog vlasništva. Paradoksan je podatak da je na prijavama seljacima pomagalo oko 200 savjetnika, a prihvaćeno je samo 5 projekata.
Izvor: Jutarnji List

Objavljena: 16.2.2007.

Seljaci započeli sjetvu

Seljaci započeli sjetvuZbog visokih temperatura seljaci su u Slavoniji započeli sjetvu ječma i zobi koja u "normalnim" uvjetima ne započinje prije prve polovice ožujka.  Istodobno je sa početkom sjetve poskupjelo i mineralno gnojivo. Seljaci ističu da prije svake sjetve Petrokemija poskupi gnojivo mada je njeno gnojivo među najskupljim u okruženja. Također je poskupjelo i sjeme.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 11.2.2007.

Krediti za povrtnjake

Krediti za povrtnjakeMinistarstvo poljoprivrede planira u sklopu nacionalnog Operativnog razvoja povrćarske proizvodnje podjeliti kredite u rasponu od 80.000 do 3.500.000 kuna. Kamata na kredite će iznostiti 4 posto, a poček jednu ili dvije godine. Krediti su podijeljeni u tri kategorije.

Prvu kategoriju čine krediti s počekom od jedne godine i pet godina otplate kredita za investicijska ulaganja od 80.000 do 350.000 kn, drugu kategoriju čine krediti s počekom od dvije godine i osam godina otplate za investicijska ulaganja od 350.000 do 1.500.000 kuna, a treću krediti s počekom od dvije godine i 10 godina otplate za investicijska ulaganja od 1.500.000 do 3.500.000 kuna.

Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 8.2.2007.

Država će otkupiti sav prijavljeni višak svinja

Država će otkupiti sav prijavljeni višak svinjaDržava će otkupiti prijavljene viškove svinja unatoč tome što je prijavljeno znatno više od planiranog - najavio je ministar Čobanković. Prijavljeno je 37.000 komada svinja i očekuje se 2.500 tona mesa. Čobanković je i opovrgnuo navode da je viškove stvorio pretjeran uvoz svinja i naglasio da je prošle godine u Hrvatsku uvezeno 40 posto manje svinjskog mesa nego godinu ranije.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 28.1.2007.

Povećano šumsko područje

Povećano šumsko područjeUkupna površina šuma u Hrvatskoj iznosi 26.887 četvornih kilometara, od čega je obraslo 24.028 četvornih kilometara, što je povećanje u odnosu na 1996. godinu za 2.031 četvornih kilometara. Ukupna drvna zaliha iznosi 398 milijuna prostornih metara i u odnosu prema stanju iz 1996. godine povećala se za oko 74 milijuna prostornih metara. Od ukupne drvne zalihe oko 302 milijuna prostornih metara je u šumama kojima gospodare Hrvatske šume, oko 17 milijuna u državnim šumama koje koriste druge pravne osobe i oko 78 milijuna prostornih metara u šumama privatnih šumoposjednika.
Izvor: Glas Slavonije

Objavljena: 21.1.2007.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >

Popularne destinacije
 
Back with a fresh collection of seasonal sportswear, Ashley Marc Hovelle returns for Spring/Summer 2016 with his Win|Lose lookbook.NIKE AIR FOAMPOSITE ONE Shot on the streets of Berlin with the brand’NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURESs now unmistakable model, Blaise Osa Yalekhue,MBT KIFUNDO MEN center stage,AIR JORDAN 3.5 MEN the new collection was reportedly inspired by seminal ’90s b-ball flick White Men Can’MBT KISUMUt Jump. Channeling the spirit of sporting competition — alongside Woody Harrelson’s garish shorts — the range of easy-to-rock sweaters,ADIDAS ORIGINALS TUBULAR SHADOW T-shirts and shorts alternates between simple monochrome typography and bold,Clarks Originals Schuhe floral screen-printing, playing on the theme of Win vs.MBT TARIKI MEN Lose. All items are fashioned from premium cotton jersey fabric,AIR JORDAN 2 MEN made in Portugal and screen-printed in factories working with some of the world’s most prestigious fashion houses.NIKE CLASSIC CORTEZ NYLON All pieces are available to purchase now via the AMH online shop. Shop Now Meanwhile, check out AMH’s striking Fall/Winter 2015 lookbook. Photographer: Kyra Sophie Model: Blaise Osa Yalekhue .